A csókolózás kérdése a gluténérzékenyek szempontjából érdekes dilemmát vet fel. Mivel a gluténérzékenység a búzában, árpában és rozsban található fehérjére adott reakció, a csókolózás önmagában nem jelent közvetlen veszélyt. Azonban fontos figyelembe venn
Sokakat foglalkoztató kérdésre kerestünk választ és most azt is elmondjuk, szükséges-e a "gluténmentes csók".
A diagnózis hallatán sokkoló érzések keríthetnek hatalmukba, amikor az orvos bejelenti, hogy gluténérzékenyek vagyunk, és ezzel egy életre búcsút kell intenünk kedvenc péksüteményeinknek. A szakemberek szerint azonban a leggyakoribb kérdés, ami ilyenkor felmerül, a következő: "Cöliákiásként csókolózhatok a párommal, miután ő glutént fogyasztott?"
Ahogy a Science Alert cikkéből is kiolvasható, a félelem nem teljesen alaptalan. A kutatások azt mutatják, hogy a lisztérzékeny emberek körülbelül 40%-a óvatosabbá válik a szájrapuszi adásakor, amennyiben tudják, hogy partnerük nemrég gluténtartalmú ételt fogyasztott. Az internet sötét zugaiban pedig számtalan rémtörténetet találhatunk, amelyek az ajkak berepedezésétől kezdve a gyomorfájdalmakon át egészen a gyötrelmes hasmenésig terjednek, mindezt egy „gluténes” csók következményeként.
Valóban lehetséges a glutén ilyen módon történő átadása? Egy friss, de ígéretes eredményekkel szolgáló kutatás részleteit ismertették egy amerikai gasztroenterológiai konferencián, amely szűkebb mintán végzett vizsgálatokat.
A kutatás során érdekes megállapításra jutottak a csókolózás és a lisztérzékenység kapcsolatával kapcsolatban. Az eredmények azt mutatták, hogy a csókolózás általában nem jelent komoly kockázatot a legtöbb lisztérzékeny ember számára, különösen ha figyelmesen, a nyálcsere során óvatosan járnak el. A vizsgálatban tíz pár vett részt, ahol az egyik fél lisztérzékeny volt, míg a másik nem. Az egészséges partnernek tíz sós kekszet kellett elfogyasztania, majd öt perc várakozás után, tíz másodpercen keresztül élvezhette a csókot. A következő fordulóban a procedúra hasonló volt, ám annyi eltéréssel, hogy a keksz elfogyasztása után a résztvevő egy pohár vizet (körülbelül 1,5 dl) is ivott, mielőtt újra csókolózásra került volna sor.
Amint kiderült, a csókot követő 12 órában senkinél nem jelentkeztek aggasztó tünetek. Mindössze egy esetben detektáltak glutént a vizeletben, de az mennyisége rendkívül csekély volt. A szájban mért gluténkoncentráció a legtöbb esetben 20 ppm (millióból húsz egység) alatt maradt, ami a gluténmentes termékek esetében világszerte elismert határértéknek számít.
"Amikor arra törekszünk, hogy megóvjuk lisztérzékeny szeretteink egészségét, az étel elkészítési módja jóval nagyobb jelentőséggel bír, mint például egy csók." - javasolja egy gasztroenterológus szakértő.
Nincs okunk az aggodalomra! Ha azonban szeretnénk teljesen biztosra menni, érdemes legalább egy órát várni a gluténfogyasztás után, vagy kérjük meg a partnerünket, hogy gyorsan frissítse a száját egy fogmosással. Így az élmény még élvezetesebbé válik.