Riasztó információk érkeztek a csirkehús biztonságáról: potenciálisan veszélyes termékek kerülhettek a boltok polcaira. Az Agrárszektor legfrissebb jelentése szerint a helyzet komoly aggodalmakat kelt a vásárlók körében.

Hazánk a 2024-es évben összesen 5250 RASFF ügyből 309 esetben érintett volt. Az adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a jelentések túlnyomó többsége, egészen pontosan 276, élelmiszerekhez kapcsolódott. Ezen kívül kisebb mértékben, de takarmányokkal (16 eset) és élelmiszerrel érintkező anyagokkal (15 eset) is felmerültek problémák. A tagállamok emellett még 2 élő állatokkal kapcsolatos ügyet is bejelentettek a RASFF rendszerén - olvasható a Nébih közleményében.
A magyar hatóság szakembereinek az elmúlt év során összesen 63 esetben kellett beavatkozniuk baromfihússal és az abból készült termékekkel kapcsolatosan. Ezen kívül jelentős számban ellenőriztek zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyből 33 esetet regisztráltak, valamint gabonatermékek és pékáru vizsgálatára is sor került, összesen 24 alkalommal. A magyar vonatkozású bejelentések csupán egy kis hányada, mindössze 38 eset, érintett hazai gyártású vagy alapanyagú terméket. Az esetek körülbelül felében a tagállamok mikrobiológiai szennyezettség miatt kifogásolták a baromfihúst vagy az abból készült termékeket. Az elmúlt évben Magyarország 63 ügyet jelentett a rendszeren keresztül, mindegyik eset kockázatos élelmiszerrel volt összefüggésben.
A Nébih aktívan részt vesz az AAC rendszer működtetésében, amely a nem megfelelőségekkel foglalkozik, mint például a minőségi hibák és a jelölési problémák. Tavaly 111 információkérő megkeresés érkezett a magyar hatóságokhoz ezen a platformon. A beérkezett kérdések közül a legtöbb élelmiszerekkel (53) és élő állatokkal (39) kapcsolatos volt, míg kisebb mértékben (13) a takarmányok is szerepeltek. A 2024-es év eddigi tapasztalatai alapján is megfigyelhető, hogy a legtöbb megkeresés az élő állatok szállításával és a hozzájuk szükséges dokumentációs problémákkal függ össze. Továbbá, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban is számos kérdés érkezett, különösen a nem engedélyezett egészségügyi állítások feltüntetése miatt.
Évről évre rendszeresen előfordulnak problémák az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokkal, ún. FCM-ekkel (food contact materials). Ezek jellemzően ételtárolók, konyhai eszközök, edények, de e körbe tartozhatnak a termékek csomagolóanyagai által okozott élelmiszerbiztonsági veszélyek is.
Tavaly számos különböző kifogás merült fel a termékkörrel kapcsolatban: a RASFF rendszer tagjai többször is jelezték, hogy primer aromás aminok szivárogtak ki különféle eszközökből, mint például spatulák, burgonyatörők és kanalak. Emellett fémek és nehézfémek, mint az arzén, vas, kobalt, króm és kadmium is megjelentek a serpenyők és kávéscsészék esetében. Riasztásokra volt szükség amiatt is, mert a vízforralók és kulacsok használata során a felhasználók észlelték a víz érzékszervi tulajdonságainak megváltozását.