Elképesztő, ami Magyarországon történik: az emberek szinte versenyeznek a húsért - Agro Napló


Már érezhető a karácsony varázsa, és ezzel együtt elérkezett a halak ünnepi időszaka Magyarországon. Noha általánosságban nem vagyunk a legnagyobb halfogyasztók, hiszen évente csupán körülbelül 6,5 kilogramm halat eszünk (míg az EU-s átlag 22 kilogramm), a karácsonyi asztalokról a halak ilyenkor elengedhetetlenek. Ezt jól szemlélteti, hogy az éves halfogyasztásunk 40%-a a karácsonyi időszakra esik. Az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk, milyen évet zárt a haltermelés és mire számíthatnak a vásárlók az idei ünnepi szezonban.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára nemrégiben hangsúlyozta, hogy a jelenlegi időszak különösen jelentős a haltenyésztők és az értékesítők számára, mivel a hazai halfogyasztás 40%-a a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Emellett megemlítette, hogy a magyar lakosság halfogyasztása folyamatosan növekszik. Az Agrárminisztérium azért, hogy támogassa az érintett ágazatokat, fontos intézkedéseket hozott: a hal ÁFA-kulcsát 27%-ról 5%-ra csökkentette, és pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartásához.

Az elmúlt években valóban nőtt a halfogyasztás itthon, ugyanakkor az AKI és a MA-HAL friss adatai szerint tavaly visszazuhantak a számok:

A diagram alapján jól látható, hogy 2015 óta a halfogyasztás folyamatosan 6 kilogramm felett alakult, azonban 2023-ra ez a szám 5,80 kg-ra csökkent. Ezen kívül a halfelhasználás éves termelése is csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban még 24 ezer tonna körüli mennyiséget állítottak elő, 2021-ben 22,738 tonnára, 2022-ben pedig 23,249 tonnára nőtt, ám 2023-ra már csak 22,450 tonnára mérséklődött. A magyar halfogyasztás tehát fokozatosan emelkedő irányt mutat, de az egy főre jutó éves átlag még mindig alacsony, hiszen az Európai Unió átlagos halfogyasztása évi 22 kilogramm.

A 2024-es év a haltermelő extenzív tógazdaságok számára vegyes eredményeket hozott. Novemberben lapunk is beszámolt arról, hogy az időjárás idén sem könnyítette meg a hazai haltermelők helyzetét. Az aszályos időszakok ellenére azonban várhatóan idén is bőségesen lesz elérhető kiváló minőségű magyar hal a karácsonyi asztalokra. A tavalyi évhez hasonlóan, a haltermelők számára a vízminőség és a vízszint ingadozása kiemelkedő hatással volt a termelési folyamatokra. Számos dunántúli halgazdaság komoly vízhiánnyal küzdött, ami jelentős mértékben befolyásolta a termelést. Az alacsony vízszint ugyanis kedvezőtlen körülményeket teremtett a halak számára, megnehezítve ezzel a gazdálkodók munkáját.

Ahogyan az Agrárszektor is beszámolt, a karácsonyi halellátás bőségesen kielégíti a hazai keresletet, hiszen a helyi termelés körülbelül 80%-át a ponty, harcsa és busa teszi ki. A termelők számára azonban komoly kihívást jelent, hogy a hazai fogyasztás több mint egyharmada az év végére összpontosul, ami megnehezíti a kereslet és a termelés közötti egyensúly megőrzését. Az áruházláncok halpultjain rendszerint 18-20 különböző édesvízi hal közül válogathatunk, melyek közül több mint a felük (10-12 fajt) magyar, fenntartható gazdálkodásból származik.

Az utóbbi évek során megfigyelt tendenciák azt mutatják, hogy az idei évben is hasonló mintázatok várhatóak. Míg az idősebb korosztály inkább az élő halakat részesíti előnyben, addig a fiatalabb generáció egyre inkább a feldolgozott termékeket választja. A hazai tógazdaságok is észlelték a változó fogyasztói igényeket, és igyekeznek széleskörű termékpalettával szolgálni a vásárlókat. Decemberben a magánvásárlók aktívan növelik a forgalmat, míg a vendéglátóipar egyenletesen, de folyamatosan vásárol az év folyamán. A legnépszerűbb édesvízi halak a HoReCa szektorban az afrikai harcsa, a pisztráng, a süllő (fogas) és a ponty.

Most már egyértelmű, hogy az ünnepek alatt nem kell aggódnunk a jó minőségű, hazai halak elérhetősége miatt. Viszont fontos, hogy beszéljünk arról is, milyen árakkal találkozhatunk a boltban. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfrissebb árakat:

Related posts