Készítsd el a nagymama titkos receptje alapján az omlós buktát, amely minden falatjával a gyerekkor emlékét idézi fel. Az illatos tészta, a gazdag töltelék és a puha állag együttesen varázsolja különlegessé ezt a klasszikus édességet. Minden harapás egy ú


A békebeli lekváros bukta nemcsak egy sütemény, hanem egy időutazás gyermekkorunk varázslatos pillanataiba, ahol a nagymama konyhájának illatai és ízei elevenednek meg. Fedezd fel ezt a nosztalgikus receptet, és engedd, hogy a készítés folyamata újra otthonossá varázsolja a konyhádat!

A lekváros bukta, többek között azért olyan különleges, mert foszlós, édes tésztája és lekvár­ként használt, jól megfőzött barack- vagy szilvalekvárja egyszerre nosztalgiát és otthonosságot ébresztenek bennünk. Nem csoda, hogy a felnőttkorba lépni elönt minket a nosztalgia, ha megérezzük a bukta édes illatát. Ezzel a békebeli bukta recepttel pedig akár otthon is könnyedén elkészíthetjük a finomságot.

A bukta szó egyébként a szlovák buchta átvételével került a magyar nyelvbe, és töltött tésztát jelentett. Szokás volt a buktát lekvár helyett mazsolás túróval, gesztenyével is tölteni.

Ha eddig nem készített otthon lekváros buktát, most itt az ideje kipróbálni, mert a frissen sült bukta illata és íze egyedülálló élményt kínál - egy falat, és máris ön is újra gyerek lehet.

Aktiválja az élesztőt egy kis langyos tej és cukor keverékében.

Először is, egy tálban alaposan vegye össze a lisztet, a cukrot és egy csipet sót. Ezután formáljon a keverék közepén egy mélyedést, ahová óvatosan öntse bele a tojásokat, az élesztős tejet és a sima tejet. Most jöhet a munka: kezdje el alaposan dagasztani a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz!

Keverje hozzá a vajat, és dolgozza össze alaposan, amíg a tészta simán elválik a kezétől és az edény falától.

Kérlek, hagyd a kelesztendő tésztát letakarva 45 percig pihenni.

A lisztezett munkafelületen nyújtsa ki a tésztát egy vékony téglalap formára, körülbelül 30×60 cm-es méretben. Ezután szeletelje fel 12 egyenlő részre.

Minden egyes tésztadarab közepére helyezzen egy kanál ízletes lekvárt, majd óvatosan hajtsa be a sarkokat, végül pedig szorosan tekerje fel a tésztát.

Helyezze a buktákat egymás mellé egy alaposan kivajazott tepsibe, majd hagyja őket pihenni és kelni további 30 percig.

Vigye fel a felvert tojást a tésztára, majd helyezze a sütőbe 180 °C-ra előmelegítve, és süsse körülbelül 20-25 percig, amíg szép aranybarna színt kap.

Sütés után pihenjen, majd porcukorral megszórva tálalja.

Related posts