Ne szelektálj, inkább használd fel! Milyen hosszú ideig biztonságos a lejárt élelmiszerek fogyasztása?


Fontos kiemelni, hogy az élelmiszereken található szavatossági dátum nem feltétlenül tükrözi azt, hogy az adott étel mikor fog megromlani, inkább azt hivatott kifejezni, hogy a gyártó, termelő meddig garantálja a fogyaszthatóságát. Persze friss húsoknál érdemes szigorúan kezelnünk ezt a dátumot, ám rengeteg olyan termék létezik, amit nyugodtan megehetünk akkor is, ha már lejárt.

Ilyen például az UHT tej, ami bontatlanul, teljesen sértetlen csomagolásban a szavatossági idő után 7 hónapig biztonságos, a joghurt pedig - szintén teljesen bontatlanul - még 2 hétig marad ehető. A sütőolaj jellemzően lejárat után még 2 hónapig felhasználható, persze ha kellemetlen szagú, avas, akkor inkább dobjuk ki.

A ketchup és a mustár nemcsak ízletes kiegészítők, hanem hosszú eltarthatóságukkal is megérdemlik a figyelmünket. Bontatlan állapotban akár 9 hónapig is megőrzik frissességüket, így nem szükséges azonnal megszabadulnunk tőlük, ha a szavatossági idő lejárt. A majonéz esetében sincs ok aggodalomra: hűtve és lezárva akár 6 hónappal a lejárat után is bátran kínálhatjuk. Érdemes tehát alaposan megvizsgálni, mielőtt a kukába dobnánk!

Related posts