Minden egyes nap fogyasztjuk ezeket az ételeket, pedig könnyen hozzájárulhatnak a gyomorrák kialakulásához - Házipatika.


Cukor és só - köztudottan nem tesznek jót, de hogy a gyomorrákhoz is közük van, az most derült ki. Közel kétezer embert vontak be a kutatásba.

A só fogyasztása még a egészséges étrendet követők körében is fokozza a rák kialakulásának kockázatát, míg a cukor szerepe szintén jelentős a daganatos megbetegedések megjelenésében – számol be a brazil A.C. Camargo Rákközpont Nemzetközi Kutatóközpontjának kutatásairól a Medical X Press.

Eredményeik szerint a feldolgozott húsok, a cukrozott üdítőitalok és a gyorséttermi ételek fogyasztása a gyomorrák megnövekedett kockázatával jár. Akik rendszeresen ilyeneket fogyasztanak, 7-21 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek érintettek az úgynevezett gyomor adenokarcinóma betegségben. A gyomor legbelső rétegében (nyálkahártyájában) kialakuló rosszindulatú daganat ötéves túlélési esélye mindössze 25 százalék. Ehhez a nátrium (vagyis a só) és a cukorbevitel járul hozzá legnagyobb mértékben.

- Negatív befolyással bír a gyomornyálkahártya állapotára.

- gyulladás kialakulásához vezethet

- kölcsönhatásba lép a gyomorban található Helicobacter pylori baktériumokkal

Az atrófiás gasztritisz és a metapláziás folyamatok kialakulásához vezethet.

- a gyomornyálkahártya krónikus irritációjából eredő szövődményeket okozhat, amelyek végül rákhoz vezethetnek

A sófogyasztásról sokan nincsenek teljesen tisztában, hogy nem csupán az asztali sóval megöntözött popcorn vagy a sózott margarin csökkentésére kellene figyelnünk. Érdemes tudni, hogy olyan hétköznapi élelmiszerek, mint a fehér kenyér és a reggelizőpelyhek is meglepően magas nátriumtartalommal bírhatnak.

Related posts