Minden egyes nap fogyasztjuk ezeket az ételeket, pedig könnyen hozzájárulhatnak a gyomorrák kialakulásához - Házipatika.

Cukor és só - köztudottan nem tesznek jót, de hogy a gyomorrákhoz is közük van, az most derült ki. Közel kétezer embert vontak be a kutatásba.
A só fogyasztása még a egészséges étrendet követők körében is fokozza a rák kialakulásának kockázatát, míg a cukor szerepe szintén jelentős a daganatos megbetegedések megjelenésében – számol be a brazil A.C. Camargo Rákközpont Nemzetközi Kutatóközpontjának kutatásairól a Medical X Press.
Eredményeik szerint a feldolgozott húsok, a cukrozott üdítőitalok és a gyorséttermi ételek fogyasztása a gyomorrák megnövekedett kockázatával jár. Akik rendszeresen ilyeneket fogyasztanak, 7-21 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek érintettek az úgynevezett gyomor adenokarcinóma betegségben. A gyomor legbelső rétegében (nyálkahártyájában) kialakuló rosszindulatú daganat ötéves túlélési esélye mindössze 25 százalék. Ehhez a nátrium (vagyis a só) és a cukorbevitel járul hozzá legnagyobb mértékben.
- Negatív befolyással bír a gyomornyálkahártya állapotára.
- gyulladás kialakulásához vezethet
- kölcsönhatásba lép a gyomorban található Helicobacter pylori baktériumokkal
Az atrófiás gasztritisz és a metapláziás folyamatok kialakulásához vezethet.
- a gyomornyálkahártya krónikus irritációjából eredő szövődményeket okozhat, amelyek végül rákhoz vezethetnek
A sófogyasztásról sokan nincsenek teljesen tisztában, hogy nem csupán az asztali sóval megöntözött popcorn vagy a sózott margarin csökkentésére kellene figyelnünk. Érdemes tudni, hogy olyan hétköznapi élelmiszerek, mint a fehér kenyér és a reggelizőpelyhek is meglepően magas nátriumtartalommal bírhatnak.