Meglepetés, de valóban így van: Ha ezt a módszert alkalmazod a szalonna fogyasztásakor, jótékony hatással lehet a szervezetedre!

A szalonna sokak kedvenc csemegéje, legyen szó sült változatról, vagy akár reggelire és vacsorára önálló fogásként. Sokan viszont elkerülik, mert azt gondolják, hogy hízáshoz vezet. Valójában, ha mértékkel fogyasztjuk, a szalonna nem csak hogy nem okoz súlyfelesleget, de számos jótékony hatással is bír az egészségünkre!
A magyar konyha egyik meghatározó elemét képezte a szalonna évszázadokon át, ám mára jelentős mértékben háttérbe szorult. Manapság inkább csak kiegészítő szerepet tölt be a hagyományos ételek mellett; sokan például a paprikás krumpli vagy a lecsó ízét dobják fel néhány kocka szalonnával. Ne feledkezzünk meg a túrós csuszáról sem, ami szintén nem kerülheti el a szalonna társaságát! Régen, nagyapáink idejében a főétkezések elmaradhatatlan része volt, jellemzően fehér kenyérrel és hagymával tálalva, főleg a kemény munkát megelőzően vagy azt követően. Manapság sokan a zsírtartalma miatt ódzkodnak tőle, sőt, egyesek teljesen kiiktatják az étrendjükből. A hízás és a magas koleszterinszint miatti aggodalom sokakat visszatart, pedig a szalonna, ha mértékkel fogyasztják, kedvező hatásokkal is szolgálhat a szervezet számára.
A minőségi, házi készítésű szalonna igazi kincs, mivel mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól. Tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek nemcsak energiát biztosítanak, hanem hosszú időre eltelítenek is. Ráadásul a szalonna fogyasztása nem jár vércukor-ingadozással, így ha reggel ezzel indítod a napot, biztos lehetsz benne, hogy sokáig nem leszel éhes.
El kell ismerni, hogy a szalonna zsírtartalma valóban magas, de ez nem feltétlenül jelent rosszat a szervezet számára. Sőt, a hagyományos érlelési eljárások során készült szalonnákban bőven találhatóak olyan jótékony zsírok, amelyek hozzájárulnak az agy optimális működéséhez és a hormonális egyensúly fenntartásához. Ráadásul, ha a disznót természetes táplálékkal etették, a szalonna omega-3 zsírsavakat is tartalmazhat. A házi készítésű szalonna, különösen akkor, ha a sertés legelt is, valódi különlegességnek számít, hiszen nemcsak ízletes, hanem tápláló is.
Sokan nem is sejtik, hogy a szalonna nem csupán egy ízletes falat, hanem igazi táplálkozási kincs is. Tele van zsírban oldódó vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak immunrendszerünk hatékony működéséhez és erősítik csontjaink egészségét. Az A-, D-, E- és K-vitaminok mellett a szalonna jelentős mennyiségű szelént és cinket is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Érdemes tehát nemcsak a finom ízét, hanem jótékony hatásait is figyelembe venni!
A szalonna számos ínycsiklandó előnnyel bír, de fontos, hogy ne feledkezz meg a mértékletességről sem! Egy 10 dkg-os szelet szalonna akár 600-700 kcal-t is tartalmazhat, ami nem elhanyagolható. A magas só- és zsírtartalom, ha túlzottan elhagyod a változatosságot, könnyen felülírhatja a szalonna jótékony hatásait. Javasolt heti 1-2 alkalommal fogyasztani, és ilyenkor is csupán 20-30 grammnyi mennyiségben; ha viszont aktívan sportolsz vagy nehéz fizikai munkát végzel, akkor akár 40 gramm is beleférhet a diétádba. Ne felejts el teljes értékű szénhidrátokat párosítani a szalonnával! A rozskenyér, teljes kiőrlésű péksütemények vagy kovászos kenyér remek kísérők, és a zöldségek vagy savanyúságok fogyasztása nemcsak a sósságot, hanem a zsírt is ellensúlyozza, miközben rostokkal és vitaminokkal gazdagítja táplálkozásodat. Az sem elhanyagolható, hogy milyen típusú szalonnát választasz: érdemes elkerülni az adalékanyagokkal teli termékeket. Keresd inkább a hagyományos érlelésű és füstölt szalonnát, amelyeket termelői hentesboltokban szerezhetsz be – bátran érdeklődj a készítési folyamataikról, hiszen a minőség itt kulcsfontosságú!