Az Élő Portál és a magyar hamburger mostantól összeköti a Kálvin teret az M vonallal.

Mindössze három év leforgása alatt sikerült megalapítani a legnevesebb magyar hamburgerláncot, ám szinte senki sem hitte, hogy a magyar testvérpár elérheti azt, amit eddig senki: hamburgerezőt nyithatnak New York közepén. A Simon's Burger alapítói nemcsak megvalósították ezt az álmukat, hanem a Smashy Manhattan új kedvencének számítanak. Visszatérve Budapestre, már meséltek arról, miért van szükség a New York-iaknak magyar hamburgerre, honnan ered az amerikai kultúra iránti vonzalom, és hogyan lehet a Union Square-ről integetni a Kálvin tér felé.
Soha nem akadt senki, aki azt mondta volna, hogy csináljátok. Homokot a sivatagba, vizet a tengerbe, fát az erdőbe – ezeket a mondatokat hallgattuk már három éve, és közben azt is, hogy minden, amit szeretnénk, totális ostobaság.
- Osztja meg Tóth Máté, a Simon's Burger egyik alapítója, a tapasztalatait arról, hogyan fogadták az ötletüket, amikor testvérével, Tóth Simonnal elhatározták, hogy a magyarországi terjeszkedés után New Yorkban nyitnak egy hamburgerezőt. Képzeljétek, elhozták a magyar ízeket a világ egyik legnagyobb városába! A Manhattan szívében, a Union Square-en található burgerezőjük óriási népszerűségnek örvend. A társalapítóval és a nemzetközi terjesztésért felelős vezetővel, Korvin Tiborral a Szervita téri irodájukban beszélgettünk, nem sokkal azután, hogy visszatértek New Yorkból.
Abban az irodában, ahol a burgerek eladását nyomon követő számláló kattanása folyamatosan hallható, egy izgalmas dolog zajlik. A mi látogatásunkkor a számláló már kicsivel 1,9 millió felett járt, és mindez csupán három év leforgása alatt történt. A Simon's Burger története Tóth Máté és testvére, a Konyhafőnök című műsorból ismert Tóth Simon együttműködésével kezdődött, miután 2022 végén megnyitották első üzletüket. A burgerező filozófiája az egyszerűségre épül, és szinte varázsütésre vált népszerűvé. Jelenleg tizenhat Simon's Burger helyszín működik az ország területén, de a cégcsoport, amely magában foglalja a Smashy, Buddy's és Simon's Hotdog almárkákat, már húsz különböző helyet üzemeltet, és folyamatosan terjeszkedik. Az ambícióik azonban még a hazai határokat is túllépik: New Yorkban is terveznek új üzletet nyitni. Ide az egyik almárkájukat, a közelmúltban Budapesten népszerűvé vált, lapos húspogácsákkal készült smashburgerjeiről ismert Smashyt viszik ki. A budapesti Kálvin téren található királykék üzlet előtt mindig hosszú sor kígyózik, ami jól tükrözi a márka népszerűségét.
A hamburgeren és a márkán túl a sorbanállás jelenségét is kivitték magukkal. Hamar hírük ment a városban, és nemcsak az éhes emberek, de a hamburgeres szakmai körökben is: több, általuk nagyra tartott hamburgerlánc, köztük a Junk Burger és a 7th Street Burger tulajdonosai is tudnak már róluk, el is látogattak hozzájuk. Ráadásul nemrég Chicagóban jártak egy étteremkonferencián, és hírnevük megelőzte őket: ott is ismerték már a Smashyt.
Amikor Chicagót említik, azonnal eszembe jut egy korábbi interjú, ahol megosztották velem, hogy a városban kóstolták meg azt a különleges burgert, ami igazán lenyűgözte őket. Amikor megkérdeztem, hogy sikerült-e hasonlót elkészíteniük, kicsit pontosítottak: számukra nem csupán a burger volt a lényeg, hanem sokkal inkább a hely varázsa és az amerikai életérzés inspirálta őket, amit szeretnének visszaadni saját éttermeikben. Ráadásul Simonnak ez volt az első tapasztalata Amerikával, ami szintén komoly hatással volt rájuk. Érdekes, hogy a rajongásuk az Egyesült Államok iránt nem csupán ebből a pillanatból fakad, hanem gyerekkoruk óta kíséri őket. "Mi Simivel valóban Amerika-rajongók vagyunk, szinte már idegesítő módon. Minden, amit csinálunk, az USA-hoz kötődik. Természetesen Magyarország mindig az első helyen marad a szívünkben, de állandóan Amerikáról beszélgetünk és álmodozunk. Volt egy álmunk, hogy egyszer majd Amerikában indíthassunk valamilyen vállalkozást."
Az újabb impulzus tavaly szeptemberben jött el, amikor Máté feleségével New Yorkban járt.