Hagymaíz, a kellemetlen lehelet nélküli ízélmény: jelenleg is szüretelhető ez a különleges fűszernövény!


A hagymaszagú kányazsombor talán az egyik legősibb ismert fűszernövényünk. Régészeti leletek szerint már 6000 évvel ezelőtt is használták, hiszen magjait egy ősi szarvasétel maradványai között is felfedezték. Európában egykor konyhakerti növényként termesztették, ám mára szinte teljesen megfeledkeztünk róla. Különlegessége abban rejlik, hogy fokhagymás íze ellenére nem hagy kellemetlen leheletet maga után, és szinte minden része felhasználható valamilyen formában - írja az Erdőkóstoló.

Ez az árnyékot kedvelő növény elsősorban nedvesebb talajú területeken fordul elő. Árnyékos erdőkben, bokrosokban, utak szélén, kertekben, valamint sziklás helyeken és kőkerítések mentén is megél. Magyarországon a hegy- és dombvidékeken gyakori, az Alföldön ritkán találkozhatunk vele.

A kányazsombor egy érdekes, kétéves növény, amely a keresztesvirágúak családjának tagja.

Levelei: Az ősz beköszöntével a növény kerekded, vese formájú tőlevelekkel örvendezteti meg a szemlélőt. Ezek a levelek matt, sötétzöld színűek, amelyeken időnként lilás árnyalatok is megjelennek, s hullámos szélük különleges karaktert kölcsönöz nekik. A második év során a szárlevelek háromszög alakúvá válnak, és fogazott széleik még inkább kiemelik a növény egyediségét.

Virágai: Apró, fehér virágai kereszt alakban állnak.

A növény hosszúkás, élénk zöld színű becőterméseket hoz létre, amelyekben apró, sötét fekete magvak rejtőznek.

Amikor felismered, érdemes finoman megdörzsölnöd a leveleit, hiszen a fokhagymás aroma azonnal felfedi magát.

A hagymaszagú kányazsombor minden fiatal része fogyasztható:

A legfrissebb levelek ősszel és télen kiválóan alkalmasak saláták ízesítésére, és zöldfűszerként is remekül funkcionálnak.

Virágai: Tavasszal gyűjthetjük őket, és remekül alkalmazhatók díszítőként vagy akár fűszerként is, gazdagítva ezzel ételeinket és környezetünket.

Termése és magjai: A zöld terméskezdemény ízletes, de a magok keserűek lehetnek, így érdemes előzetesen megkóstolni őket.

A gyűjtés során érdemes figyelmet fordítani a növény fiatal hajtásaira, hiszen a levelek idő múlásával keserű ízűvé válhatnak.

A kányazsombor nyersen a legízletesebb, mivel hő hatására elveszítheti fokhagymás ízét és C-vitamin tartalmát.

Friss ízekkel gazdagíthatjuk ételeinket: salátákban, ízletes szószokban, tojásos és túrós fogásokban, valamint hidegtálak elemeként is tökéletes választás.

Főzés közben a spenót ízét különlegesebbé tehetjük: párolhatjuk, rakott ételekbe beépíthetjük, vagy töltelékekhez is hozzáadhatjuk. A kesernyés ízjegyek enyhítésére érdemes a főzővizet néhány alkalommal leönteni.

Fűszerként: Magjai mustármagszerűen használhatók, ám a keserűség miatt érdemes előzetesen megkóstolni őket.

Fontos, hogy frissen használjuk, mivel szárítva elveszíti jellegzetes ízét és illatát.

A kányazsombor nem csupán ízletes csemege, hanem egy igazi egészségbomba is. Bővelkedik C-vitaminban, emellett antiszeptikus és fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyógyhatásai között szerepel az izzasztó, köptető, parazitaellenes és sebgyógyító hatás is. Asztmatikus panaszok kezelésére is ajánlják, akár külső, akár belső használatra.

Related posts