Ha igazi kávérajongó vagy, ezt az élményt mindenképpen érdemes átélned legalább egyszer az életedben!


2025 februárjában egy különleges eseményre készülhetünk a hazai kávé- és bárvilágban: a tizenötödik KávéBár Bazár ünnepélyes jubileumára. A rendezvény helyszíne a Millenáris B épületének impozáns nagycsarnoka lesz, ahol a szakma legjobbjai és a kávé szerelmesei egyaránt találkoznak. A KávéBár Bazár nem csupán egy nagyszabású rendezvény, hanem a kávé kultúrájának ünnepe, ahol a legújabb gépek, eszközök és a kávépörkölők legfrissebb innovációi várják az érdeklődőket. Hogy miként formálják a jövőt ezek az újdonságok, erről beszélgettünk az esemény alapítójával, Szuna Noémival.

- A Kávébár Bazár idén is nagyon színes programmal jelentkezik. Tudom, hogy neked minden program kedves, de kiemelnél néhány érdekességet?

Számomra a legszórakoztatóbb programok azok, amelyeket a kiállítók találékonysága ihletett, legyen szó az Oatly izgalmas pingpongversenyéről vagy a Recicloo nevű innovatív eszköz állvanyomó bajnokságáról, amely a kávékapszulák újrahasznosítását népszerűsíti. Nyilvánvalóan a szakmai versenyek is kulcsszerepet játszanak az eseményen; például a kávékóstolók versenye (Cup Tasters) profi és amatőr kategóriákban egyaránt izgalmas kihívásokat tartogat. Vasárnap a Masquerade Cocktail Show sem maradhat ki a sorból, ahol tehetséges bartender hölgyek különleges farsangi italokat készítenek. A Tasting Room teremben pedig a vezetett kóstolók során fermentált zöldségekkel és még tücskökkel is találkozhatunk, amelyek a bárvilág legújabb trendjeit képviselik.

Igazi lazítós sarok lesz az Alpro Cinéma Lounge is, ahol babzsákokon lehet heverészni, miközben némafilmeket nézünk, a háttérben pedig DJ zenél és szaxofon szól.

A rendezvény egyik legizgalmasabb jellemzője, hogy a standokon rendkívül változatos és kiváló minőségű termékek várják a látogatókat. Ezeket a finomságokat szabadon lehet kóstolni, sőt, a résztvevők akár haza is vihetik a kedvenc ízeiket, hiszen a Bazár kínálatából bármit megvásárolhatnak.

Idén ünnepeljük az esemény tizenötödik évfordulóját, ami igazán jelentős mérföldkő a számunkra. Számomra ez a pillanat azt jelenti, hogy a közösen eltöltött idő és élmények összekötnek minket, és egy újabb fejezetet kezdünk a történetünkben. A jeles alkalomra egy különleges pezsgővel fogok koccintani, amelyet egy barátom készített, hogy ezzel is megünnepeljük a közönség szeretetét és a közös céljainkat!

- Tizennyolc éve dolgozom újságíróként, rendezvényszervezőként, valamint PR-tanácsadóként a gasztronómia területén, végig követtem a hazai kávé- és bárvilág átalakulását, fejlődését. Amikor elindítottuk az első kávés rendezvényt, még elvétve volt egy-két specialty kávémárka itthon. Mára régiós szinten is kiemelkedő kávézóink és pörkölőink vannak, én pedig nagyon büszke vagyok arra, hogy velük együtt "nőtt fel" a rendezvényem. Remélem, hogy a jelenlegi piaci nehézségek ellenére is tovább tudunk növekedni a jövőben. Ami a koccintást illeti, szuper koktélok készülnek idén is a Bazáron, valószínűleg Negronival, Espresso Martinivel vagy valamilyen rumos koktéllal lehet majd velem koccintani a helyszínen.

Bár a vendéglátói szektor és a kapcsolódó iparágak nem éppen a legfényesebb időszakukat élik meg – a vásárlók is hasonló nehézségekkel küzdenek – idén mégis lenyűgöző számú kiállító vár ránk a Bazáron. A kiállítók között egyfajta feszültség és izgalom érződik, hiszen a nehézségek ellenére sokan remélik, hogy ez a rendezvény új lehetőségeket kínál számukra. A közös cél, hogy a látogatók figyelmét felkeltsék, és a legjobbat nyújtsák, még inkább összekovácsolja a résztvevőket. Az atmoszféra vibráló, tele kreativitással és eltökéltséggel, ami arra utal, hogy a kihívások ellenére a szektor szereplői nem adják fel, és továbbra is keresik a fejlődés lehetőségeit. Te hogyan érzékeled ezt a helyzetet?

- A kiállítók lelkesek és nagyon készülnek erre az eseményre. Több új márka itt debütál, köztük ultra prémium kávégépek, növényi italok, illetve extra limitált kávék is. Mi a kávépiacon belül jellemzően inkább a niche szegmenst képviseljük, szűkebb vásárlói körre célozva a vendéglátó szektor területét és a fogyasztókat illetőeb is. Hozzáteszem, hogy nagyobb, ismertebb kereskedelmi márkák is jelen lesznek, és azt gondolom, a prémium kávé még az a hétköznapi luxuscikk, amit azért viszonylag sokan megengednek maguknak otthon és a kávézókban kortyolgatva.

A kiállítók számára ez az esemény különösen vonzó, mivel lehetőséget ad arra, hogy közvetlen kapcsolatba lépjenek a vásárlókkal. A látogatók örömmel távoznak olyan különleges kávéfajtákkal, amelyeket a hagyományos boltok polcain nem találhatnak meg.

Ugyanakkor abszolút téma a nyerskávé árának drámai emelkedése, a paralel kereskedelem kihívásai, és a szektort érintő egyéb nehézségek - ezekről egyébként szakmai kerekasztalokon is beszélgetünk.

A közelmúltban egyre inkább felerősödik az alkoholmentes italok népszerűsége, és úgy tűnik, hogy a jövő egy szárazabb irányba tart. Ti is tapasztaltok hasonló tendenciát a kínálatotokban?

Természetesen! Itt van egy egyedi változat: - Igen, például egy izgalmas kóstoló keretében felfedezzük az alkoholmentes párlatok legújabb generációját, amelyek valóban lenyűgöző ízélményeket kínálnak. Emellett készülnek különleges alkoholmentes koktélok is, és a szakmabeliekkel együtt beszélgetünk ezekről az új trendekről.

Másfél évtized elteltével mi az, ami még mindig tüzet gyújt benned a Kávébár Bazár megszervezésének izgalmas kihívásában?

Nagyon örömmel tölt el, hogy ez a program egyedülállóan ötvözi a kiállítás és a közösségi tér funkcióját, ahol felfedezhetjük a kávé világának színes és sokrétű természetét. Bár a prémium borok és párlatok iránti kereslet talán csökken, és az éttermek árai folyamatosan emelkednek, a kávé továbbra is az a különleges élmény, amely iránt a fiatalabb generációk egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, és igénylik a legjobb minőséget.

Mivel én is elkötelezett kávéimádó vagyok, és mindig örömmel fedezek fel különleges kávézókat vagy izgalmas bárokat, igazi öröm számomra, hogy ezt a különleges atmoszférát egy trendi, indusztriális helyszínen hozhatom létre az érdeklődők számára.

Olyan, mint egy varázslatos alkotói utazás. Péntek reggel egy hatalmas, üres csarnok közepén állok, ahol még csak a csend uralkodik. De ahogy elérkezik a szombat délelőtt, a levegő megtelik a friss kávé illatával, és a hely vibrálni kezd az élettől. Két napon át zsongás és izgalom vesz körül, ahogy a kreatív energiák szabadon áramlanak. Aztán vasárnap estére, mint egy álom, minden eltűnik, és a csend ismét visszatér. De a könyvírás, az egy más világ, maradandó nyomokat hagy, még ha a zsizsegés elmúlik is. (mosolyog)

A szervezés legnehezebb aspektusa talán az, hogy hogyan tudjuk összehangolni a különböző elemeket és érdekeket egy közös cél érdekében. Gyakran előfordul, hogy az emberek eltérő véleményei, prioritásai vagy időbeosztásai ütköznek, ami megnehezíti a zökkenőmentes együttműködést. Emellett a váratlan helyzetek kezelése és a rugalmasság megőrzése is komoly kihívást jelenthet, hiszen a tervek gyakran módosulhatnak, és a határidők betartása is stresszes lehet. A hatékony kommunikáció és a problémamegoldó készség kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szervezési folyamat gördülékeny legyen.

Az esemény megszervezése mindig is nagy kihívás volt számunkra, hiszen minden évben szinte a semmiből kell újraépítenünk a rendezvényt. Nincsenek előre megírt forgatókönyvek, így minden alkalommal kreatív megoldásokra és friss ötletekre van szükség. A kiállítók és a látogatók bevonzása óriási feladat, és arra törekszünk, hogy mindig izgalmas programokat kínáljunk, amelyek a legújabb trendeket tükrözik. A jelenlegi gazdasági helyzet kihívásai ellenére elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a közönségünk számára felejthetetlen élményeket nyújtsunk, mindezt pedig egy igazán kedvező belépőáron.

A neved említése szinte automatikusan a kávé világába kalauzolja az embereket, ami nem véletlen: másfél évtizednyi munkásság után ez már szinte megszokottá vált. Két könyvet is írtál a kávéról, és sok más területen is felfedezhető a kapcsolódásod ehhez a koffeines italhoz. Hogyan éled meg ezt a helyzetet? Elégedett vagy a kávé körüli hírneveddel, vagy úgy érzed, hogy Szuna Noémi ennél sokkal sokszínűbb, mint hogy csak a kávéfogyasztásra korlátozódjon?

- Csak ne a kávéról... Ezt gyakran érzem, és sokkal szívesebben beszélgetnék bármi másról, mint a kávé... Nyilván, jó dolog, ha ezzel azonosítanak, de számomra sokkal izgalmasabbak a helyek, az emberek, a történetek és a kulturális élmények.

A kávé- és bárszcéna rendkívül lenyűgöző ebből a szemszögből, de talán így fejezném ki magam: az alkotás folyamata vonz, az ötlet szikrájától kezdve egészen a megvalósításig.

Ahogy egy kiváló ital, egy ínycsiklandó ételkompozíció, vagy akár egy lenyűgöző parfüm születik, úgy minden olyan művészeti alkotás, mint egy színházi előadás vagy egy képzőművészeti kiállítás, amely tele van kreatív gondolatokkal és egyedi megoldásokkal, mélyen megérint engem. Számomra az inspiráló és tehetséggel átitatott alkotások varázsa számtalan formában megjelenik. A munkám részeként gyakran szervezek izgalmas európai városi felfedezőutakat, ahol felfedem Firenze páratlan szépségeit: az evőpiacok vibráló világát, a rejtett speakeasy bárokat, a textíliák és illatok sokszínűségét, és természetesen a hagyományos és kortárs kávézók varázsát. Ezek a feladatok adnak igazán örömet és elégedettséget az életemnek.

Hol volt az a különleges hely, ahol legutóbb egy emlékezetes kávét kortyoltál? Gondolom, te is előszeretettel élvezed a kávézás pillanatait...

- Amit kiemelnék, az a várnegyedben található 4minutes cafe, ahol nemcsak a kávék, hanem a matcha latte is abszolút kedvenc, és ez az apró üzlet minden részletében a legjobb minőségre törekszik. Tudom, hogy a Budai Vár olyan turistás programnak hangzik, viszont ez egy igazi felfedeznivaló ott, és különben is, a Tóth Árpád sétányon akkor is csodás napozni, amikor még nem virágoznak a cseresznyefák. Igazán klassz kávét ittam a gyönyörű, bécsi Fersel Passage épületében lévő Caffé Couture-ben is nemrég. Ez egy minimalista specialty kávézó, de a varázsát a környezet adja, ahogy összeér a múlt és a jelen eleganciája ebben az épületben, ahol csupa nagyon stílusos üzlet van egymás mellett.

- Mi az, amiből inspirációt merítesz a munkádhoz, például egy ilyen horderejű esemény megszervezéséhez?

Folyamatosan nyomon követem a nemzetközi eseményeket, amelyek a kávé és vendéglátás világához kapcsolódnak. Rendszeresen részt veszek a World of Coffee és a Berlin Bar Convent rendezvényein, mivel a mindennapjaim szerves részét képezik a kávézók, éttermek és bárok. Az inspirációk folyamatosan áramlanak, és emellett rendszeresen olvasok különböző anyagokat a hazai és a globális piacon, amelyeket vagy közvetlenül felhasználok, vagy kreatívan beépítek a programjaimba.

Ha valaki követ Instagramon, könnyedén észreveheti, hogy szenvedélyesen utazol, és ha már belemerült a W by Roadster magazin első számába, akkor biztosan találkozott az olasz életstílusról szóló írásoddal is. Olaszország valóban a szívügyed, vagy esetleg akadnak más különleges helyek is, amelyek szintén a kedvenceid között szerepelnek?

Szívesen osztom meg a gondolataimat: gyakran mondom, hogy itthon is folyamatosan felfedezem a világot, keresve azokat a gyönyörű, izgalmas és újdonságokat, amelyek inspirálnak. Amikor lehetőségem nyílik rá, utazásra indulok, hogy más helyszíneken is megélhessem ezt az élményt. Olaszország különösen közel áll a szívemhez, mert ott a kultúra, az íz és a mentalitás olyan harmóniában találkozik, ami számomra rendkívül vonzó, legyen szó az északi tájakról vagy a déli vidékekről.

London számomra a világ egyik epicentruma, és szerencsére nem túl távol van tőlem. Ugyanakkor Spanyolországban is rengeteg hely varázsol el, és a dél-francia városok szépsége is lenyűgöz. Ázsiában Japán lett a kedvencem, de szeretnék még több helyet felfedezni ezen a kontinensen. Az otthonosság érzése viszont kétségkívül Európából árad számomra.

Related posts