A gyümölcs, amely hatékonyabban segít a vérnyomás csökkentésében, mint a sófogyasztás mérséklése.


Egy friss kutatás alapján a kálium bevitele jelentősen hatékonyabb a vérnyomás csökkentésében, mint a nátrium, vagyis a sófogyasztás mérséklése. Ez azt jelenti, hogy a káliumban gazdag ételek fogyasztása kulcsfontosságú lehet a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében.

A világ különböző tájain a felnőtt lakosság körülbelül harmada küzd a magas vérnyomás problémájával, amely számos súlyos szövődményt vonhat maga után, például szívbetegségeket és stroke-ot. Emellett olyan krónikus állapotok is összefüggésbe hozhatók vele, mint a vesebetegség vagy a demencia. Jelenleg az orvosi közösség azt ajánlja, hogy a magas vérnyomással élő páciensek csökkentsék a sófogyasztásukat, ezzel segítve a szervezet nátriumszintjének normalizálását.

Az American Journal of Physiology-Renal Physiology legújabb kiadásában publikált kutatás rávilágított, hogy a sóbevitel csökkentése helyett a banán fogyasztása hatékonyabb módja lehet a betegek vérnyomásának szabályozásának.

"Általánosan elmondható, hogy magas vérnyomás esetén a szakértők gyakran javasolják a sóbevitel csökkentését" – részletezi Anita Layton, a Waterloo Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője. "Azonban a kutatásunk új megvilágításba helyezi ezt a megközelítést, hiszen arra mutat rá, hogy a káliumban gazdag élelmiszerek, mint például a banán vagy a brokkoli, az étrendbe való beépítésük révén sokkal kedvezőbb hatással lehetnek a vérnyomásra, mint csupán a nátrium bevitelének csökkentése."

A nátrium és a kálium elektrolitok, amelyek az izomösszehúzódásra küldenek elektromos jeleket a szervezetben. Más alapvető funkciókban is szerepet játszanak, mint például a vízvisszatartás.

A legújabb tanulmány szerint a kálium-nátrium bevitel arányának növelése hatékonyabb lehet a vérnyomás csökkentésében, mint a nátriumbevitel önmagában történő csökkentése. Míg a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a táplálékkal felvett káliumszint növelése segített a vérnyomás szabályozásában, a kálium és a nátrium pontos egyensúlya, amelyet az optimális hatás érdekében fenn kell tartani, továbbra is tisztázatlan maradt.

"Bár a túl sok só fogyasztása és a magas vérnyomás közötti kapcsolat széles körben ismert, a fokozott káliumbevitel előnyös hatásai sajnos jóval kevesebb figyelmet érdemelnek" - állítják a kutatók.

Az új kutatás során egy általános matematikai modellt alkalmaztak annak vizsgálatára, hogy a kálium és nátrium arány miként befolyásolja a szervezet működését. A modell képes szimulálni a nátrium- és káliumionok különböző szintjeinek hatását az egész testben, különös figyelmet fordítva a vérnyomásra gyakorolt hatásokra. Az eredmények azt jelzik, hogy a férfiaknál nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, mint a premenopauzális nőknél. Érdekes módon azonban a férfiak hajlamosabbak pozitívan reagálni a kálium/nátrium arány növekedésére, ami új perspektívát nyújt a táplálkozási ajánlások és a vérnyomáskezelések szempontjából.

A kutatók szerint az új modellezési módszer segíthet olyan kísérletek lefolytatásában, amelyek segítségével gyorsan és etikusan megállapítható, hogy a különböző tényezők hogyan hatnak a szervezetre.

"Az ősemberek sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, és ennek eredményeként szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek, hogy a magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban" - mondja Melissa Stadt, a tanulmány másik szerzője.

"A nyugati étrendek jellemzően jóval magasabb nátriumtartalommal és alacsonyabb káliumszinttel bírnak. Ez a tényező lehet az egyik magyarázat arra, hogy a magas vérnyomás miért elsősorban az iparosodott országokban tapasztalható, míg az elzárt közösségekben ritkábban fordul elő" - mondja Stadt asszony, a Waterloo Egyetem PhD-hallgatója.

Related posts